Discussie Energie transitie Haarlemmermeer, maandag 28 okt en dinsdag 29 okt 2019 hielden D66 (in het cultuurgebouw) en gemeente (bij de DR NVennep) een presentatie over de zogenaamde onvermijdelijk energietransitie.

Op beide avonden was ik aanwezig en werd geïnformeerd over hoe de transitie wordt voorbereid.

Wijkuitvoeringsplannen: Over het verhaal van de gemeente ben ik nogal geschrokken hoe snel er al gehandeld moet worden. Al vrij spoedig moet worden besloten welke wijken van het gas af moeten of op één of andere manier van energie moeten worden voorzien. In de eerste helft van 2020 moet er al een concept gereed zijn ter inzage voor de burgers waarin wijkuitvoeringsplannen worden bekend gemaakt.

20% van het gas af: Maximaal 8 jaar na vaststelling kunnen bepaalde geschikte wijken dan van het gas af, de laatste wijk dan rond 2040. Er blijkt maar één keuze en dat is, van het gas af. 20% zal al voor 2030 van het gas af moeten.

Volgebouwd met windenergie: Als ik naar de plannen kijk, dan wordt Haarlemmermeer zuid volgebouwd met windenergie om energie neutraal te worden, wat niet gaat lukken. Aangezien men verwacht dat het energie verbruik van datacenters tot 2040 zal groeien van 640TJ naar ca 6500TJ dat is ca 1.8 mld kW gelijk aan het verbruik van ca 500.000 huishoudens (á 3500kW per jaar) en het stroomverbruik van huishoudens zal afnemen, ondanks een toename van de niet echt milieuvriendelijke warmtepompen, elektrisch koken en rijden.

Energiebank: Wellicht is bekend, dat dit de burger zeer veel geld gaat kosten. De industrie die de ombouw zal realiseren, ruikt de al bijna lege portemonnee van de doorsnee burger en zal zich zonder twijfel diep in de schulden moeten steken. Om burgers te helpen, die straks of nu al hun energierekening niet kunnen betalen, heeft de Haarlemmermeer nota bene een energiebank in het leven geroepen, net als de voedselbank. Voor de voedselbank zijn er thans 785 gezinnen die hiervan gebruik maken, afgezien van de aanwezige stille armoede, mensen die zich om een of andere reden niet naar een voedselbank gaan.

D66 zit vol dogma’s: Het is de hoogste tijd dat nu al voldoende aandacht wordt gegeven aan deze krankzinnige gehaaste transitie, het kan ook anders!
De avond van D66 met oa Matthijs Sienot, wethouder J. Nobel, Joost Koomen en Erik Vermeulen van Forza, was helemaal onzin, die lui van D66 zitten vol dogma’s en verwijzen zelfs nog naar standpunten van de club van Rome uit 1968. Erik Vermeulen van Forza vertelde nog een zinnig verhaal, hij had z’n huis verduurzaamd, maar stookte wel met een zeer milieu vervuilende palletkachel.