Klimaatdoelen China IPPC

IPCC augustus 2021 klimaatdoelen.

Anno 2021 gezamelijke doelen nog steeds niet in overeenstemming. China maar ook het kleine kikkerlandje Nederland werpen zichzelf op als redders van het klimaat, maar toch wordt er gemiddeld elke week een nieuwe kolencentrale of biocentrale gebouwd.

De helft van alle kolencentrales in de wereld staan in China. Niet zo verwonderlijk, want de hele wereld wil goedkope goederen inclusief goedkope zonnepanelen, mobieltjes etc, en daar is China goed in, ze zijn praktisch, snel en met veel arbeiders. Tienduizenden containers met prullen en hitech goederen worden per week met schepen als Ever Given van Evergreen over de wereld verscheept.

Ursala en Frans kunnen aan de klimaatknoppen draaien wat ze willen, maar het helpt geen zier. Nederland heeft na de sluiting op dec 2019 van kolencentrale Hemweg 8 nog 4 gigawatt (GW) aan operationele kolencentrales.
De Amercentrale van RWE sluit (0,6 GW, operationeel sinds 1993) stopt volgens de Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie, uiterlijk eind 2024 met kolenstook.

De moderne centrales op de Maasvlakte van Uniper (1,1 GW, 2016) en Riverstone (0,8 GW, 2015) en de Eemshavencentrale van RWE (1,6 GW, 2015) zijn uiterlijk eind 2029 omgebouwd of gesloten.

Echter in China kwam er vorig jaar ca 40 gigawatt aan vermogen uit kolen bij, vele malen meer dan elders in de wereld.

Gedragsverandering, volgens Pim Nusselder van Milieu Centraal moeten we minder vlees eten, installeer zonnepanelen, windparken, ga in eigen land op vakantie: het heeft allemaal zin, zegt de voorlichtingsorganisatie. Zij heeft berekend wat de klimaatwinst is van minder vlees eten en het liefst alleen nog vegetarisch. Vooral de auto laten staan en minder vliegen zou veel opleveren.

We kunnen ook allemaal in een glazen kooitje gaan zitten, totdat we zijn uitgedroogd. De uitstoot van CO2 neemt alleen maar toe, mede door de komst van biocentrales. Hoe erg is de uitstoot van CO2 en hoeveel wordt er berekend. Is er een minimum wat echt nodig is om de planeet leefbaar te houden. Het is louter een berekening gebaseerd op modellen met hier en daar en simpel meetapparaatje.

Er zijn genoeg wetenschappers die over het nut en gevaar van CO2 van mening verschillen als zwart of wit. Voorlopig doet moeder natuur wat zij wil, aardbevingen, onweer etc. daar zijn geen knoppen voor.

Wereldleiders moeten minder oorlog voeren en zich eens realistisch beseffen wat wel en niet haalbaar is. Al jaren zijn er ca 30 landen permanent in oorlog, hoeveel CO2 daardoor wordt geproduceerd is onbekend en wordt niet eens meegeteld in de zogenaamde doelen, net als vliegen en scheepvaart.

Marcel van Roosmalen kan het nog beter verwoorden