Afbouw saldering zonne-energie op lange baan

Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling voor zonnepanelen controversieel verklaart. Door de val van het kabinet Rutte III is op 4 feb 2021 de afbouw de salderingsregeling op de lange baan geschoven.
In eerste instantie zou de omstreden salderingsregeling per 1 januari 2023 in ca 9 jaar worden afgebouwd. Zowel de netbeheerders als energiebedrijven moeten hiervoor diverse voorbereidingen treffen. Zo moeten de netbeheerders ervoor zorgen dat alle kleinverbruikers voor 1 januari 2023 een aanbod krijgen voor een meetinrichting die de afname en voeding van elektriciteit op het net apart kan meten.

Kleingebruikers van zonnepanelen . Gelukkig kunnen de netwerkbeheerders de voorwaarden niet op tijd gereed krijgen, wat betreft onder andere het facturatie systeem en meetinrichting, plaatsing slimme meters etc.
De reden voor de afschaffing is ook buitengewoon controversieel, omdat de kleinverbruiker minder vergoeding krijgt voor haar opgewekte stroom. Circa 3/4 van de opgewekte stroom vloeit bij afbouw en uiteindelijk afschaffing van de salderingsregeling terug naar de provider en grote stroomverbruikers en wordt NIET of nauwelijks verrekend met het eindverbuik van de kleinverbruiker.

Zonnepanelen minder aantrekkelijk. Bij een gemiddeld aantal zonnepanelen van 10 stuks per woning gaat het dan om ca 2100kW gelijk aan € 420.= . Afhankelijk van provider kan de kleinverbruiker via overheid en provider een zogenaamde subsidie aanvragen om een vergoeding te krijgen van ca 7 cent  per kW. Afschaffing is dan niet bepaald duurzaam, omdat de aanschaf van zonnepanelen aanzienlijk minder aantrekkelijk wordt.

Nieuw kabinet. Laten we hopen, dat straks een nieuw kabinet de huidige salderingsregeling nog lange tijd zal handhaven. Dit is duurzaam en goed voor de kleinverbruiker en is ook beter voor iedereen door minder bureaucratie.