Fabels over warmtepompen

 

warmtepompenHet Dagblad van het Noorden Thereza Langeler  meldt op 11 februari 2020 om 11:00 een aantal fabels over warmtepompen!
Behalve dat warmtepompen voor het milieu over een onvriendelijk gas beschikken wat de Ozon beïnvloed, blijken de fabels ook echt waar te zijn.   

Fabel: Alleen een perfect geïsoleerd huis is geschikt voor een warmtepomp
Isoleren is altijd verstandig (en goed voor de portemonnee), maar een warmtepomp werkt ook in een slecht geïsoleerd huis. De kernvraag is: bestaat er een pomp die genoeg warmte kan leveren om jouw huis op een koude dag te verwarmen? Zo ja, dan kun je die aanschaffen als je wilt.
Men zegt het al, een basis luchtwarmtepomp werkt alleen in een goed geïsoleerd huis en zelfs garantie voor een degelijke verwarming is dan beperkt. Hoezo fabel?

Fabel: Een warmtepomp kost je minstens 50.000 euro
Nee hoor, voor 20 mille heb je een topmodel. Kies je een simpele uitvoering, dan ben je na aftrek van subsidie zo’n 2.500 euro kwijt. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor nieuwe radiatoren of vloerverwarming en isolatiemaatregelen. Dat is maatwerk. Bedenk dat het niet allemaal in één keer hoeft en dat er tal van subsidies en leningen bestaan voor verduurzaming.

De kosten van een warmtepompinstallatie is niet eenvoudig te berekenen, omdat deze afhangt van de specifieke situatie in een woning en wensen wat betreft comfort. De kosten kunnen behoorlijk oplopen, denk aan, vervanging CV, aanpassing radiatoren, aanbrengen isolatie en luchtfilters, vloerverwarming en aanpassing afzuigsysteem, installatie kan uitsluitend door gecertificeerde bedrijven etc. De kosten kunnen echt oplopen tot tussen de €20.000 en €50.000.

Subsidie is beperkt.  De subsidie voor nieuwbouw is per 1 jan 2020 vervallen en voor lucht/lucht-warmtepompen geeft de overheid ook geen subsidie. In de meeste andere gevallen krijg je maximaal tussen de €1100 en €4000 subsidie. De kosten van een warmtepomp zijn minimaal ca €20.000. Voor onderhoud warmtepomp geldt een tarief van ca €300 per jaar. Voor minder dan €4000 heb je niet meer dan een luxe airco, die mogelijk ook iets kan bijverwarmen, een soort bijzetkachel.

Betaalde subsidies. Nota bene, de door de burger betaalde subsidies worden bij voorkeur beschikbaar gesteld aan bedrijven (vaak buitenlands, oa. Vattenfall, Eneco, RWE) of aan de rijken die zich op hun perceel een installatie van €30.000 en hoger kunnen permitteren, liefst  nog gefinancierd uit eigen kapitaal. Hiervoor krijgen ze naar verhouding meer subsidie die kan oplopen tot ca ¼ van de investering.

Duurzaamheidslening. Een huisbezitter kan de kosten voor een peperdure installatie eenmalig lenen via een zogenaamde duurzaamheidslening (een soort persoonlijke lening) tegen een rente van 4% per jaar met en looptijd van 5 tot max 10 jaar. Fraaie aanbieding, maar niet serieus, 4% betalen en 0% ontvangen!. Binnen 5 tot 10 jaar moet alles in maandelijkse termijnen inclusief de 4% hoge rente worden terugbetaald. Er geldt een leeftijdgrens van 75 jaar. In de praktijk betekent dit, dat je tot 70 jaar een dergelijke lening kan afsluiten. De kosten van het afsluiten kunnen verder nog behoorlijk oplopen, afhankelijk van persoonlijke situaties aangaande inschrijving hypotheek etc. Het is niet ondenkbaar dat jouw installatie net als een koelkast mogelijk al na 15 jaar is verouderd of niet langer economisch rendabel is en zal moeten worden vervangen.  

Warmtepompen zijn dus extreem duur en leveren een minimale bijdrage aan het milieu. In plaats van gas verbruiken ze stroom die op dit moment door gasgestookte centrales wordt opgewekt. Naar verwachting zal daar nauwelijks verandering in komen.

Fabel: Met een warmtepomp krijg je je huis nauwelijks warm
De meeste warmtepompen leveren cv-water van 30 tot 60 graden. Genoeg om je huis te verwarmen, maar dat duurt wel langer dan met een gewone cv-ketel (die heet water kan leveren van 80 graden). Met een gewone ketel breng je de kamertemperatuur in een uurtje van 15 naar 20 graden. Met een warmtepomp kan dat dagen duren. Daarom kun je de thermostaat het beste altijd op kamertemperatuur laten staan.
Hier staat dus letterlijk dat je een huis niet echt warm krijgt, hoezo fabel?

Fabel: De buitenunit van een warmtepomp maakt een hels kabaal
De meeste pompen produceren zo’n 55 decibel, dat is ongeveer zo luid als een koelkast. Plaats ze op een betonvloer of op rubbers en zet er een geluidsscherm omheen. Dan heb je er niet of nauwelijks last van. Er zijn ook pompen die slechts 35 tot 40 decibel produceren, vergelijkbaar met fluisteren.

55 dB(A) is echt heel veel geluid, dit is vergelijkbaar met het grensgebied voor woningbouw bij luchtvaart, waar de uiterste grens op 58 dB(A) ligt. Een stille koelkast maakt hooguit een fluistergeluid van maximaal 38dB(A). Te weten, dat iedere verhoging van 3dB een verdubbeling van het geluid betekend. Dus warmtepompen maken echt heel veel geluid en enkele mogelijk iets minder.

Broeikasgassen. Zogenaamde HFK’s (F-gassen)  zijn broeikasgassen, gelijk aan CO2 maar hebben ook effect op de Ozonlaag en het broeikaseffect is 100x meer dan van CO2. Op dit moment zijn de meest gebruikte koudemiddelen R410a, R134, R407c en R404a. F-gassen zijn zware broeikasgassen en voor installatie geldt een streng regime. Er wordt verteld dat de installaties niet lekken, maar net als bij auto’s en koelkasten kan het gas na jaren langzaam weg lekken en moet het gas worden vervangen of aangevuld, vaak een dure grap.

Burgers hebben geen keuze. Het is jammer dat de overheid de burger geen keuze toestaat om te kiezen tussen gas of stroom, zo ook met autorijden, fossiel of elektrisch. De uitstoot van CO2 kan nooit een reden zijn, omdat de hoeveelheid uitstoot CO2 door de mens zeer beperkt is. Rekenfouten van het PBL/CBS/wetenschap komen steeds stellig met aangepaste cijfers, zelfs een parlementariër als Jesse Klaver kan niet eens een vermenigvuldiging correct maken over integrale kosten per huishouden.

Industriële CO2 in atmosfeer niet echt relevant. Slechts ca 0.02% van de totale hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer aanwezig is, wordt door de mens geproduceerd . Een echte reden om de uitstoot van CO2 te verminderen zou kunnen zijn om de hoeveelheid fossiele energie zo efficiënt en zolang mogelijk te gebruiken. Gelukkig is daar nog eeuwen de tijd voor om de juiste vervangers te ontdekken en te ontwikkelen..

De haastige Nederlandse transitie naar wind en zon energie is wat mij betreft iets te overdreven, onhaalbaar en ook niet realistisch. Gelukkig doen de meeste landen het beter met efficiëntere investeringen en oplossingen. Wellicht komt NL nog eens tot inkeer om het groenste populistische jongetje van de klas te willen zijn. Inmiddels bengelt NL onderaan, geeft energie uithanden en heeft zij nog een hoop bijles nodig!