12 sep 2021

Zoals GaWaLo beweert: Wij van GaWaLo (GasWaterLoodgieters) adviseren dat alle huizen van na 1975 een warmtepomp kunnen nemen en zo goedkoper af zijn. Ze bedoelen niet echt goedkoper maar je doet misschien een ietsepietsie voor het klimaat? Het beperkt de uitstoot van CO2, echter het percentage wat de Nederlandse huishoudens zouden besparen is zo laag en van geen invloed op het milieu. Net als een mug zegt, alle baat helpt en hij piste in zee. Als regering de gasprijs gaat verviervoudigen, nota bene de eerste levensbehoefte, gas wordt belast met ca 50% energieheffing en BTW. Elektra wordt mogelijk iets goedkoper, met wat eigen zonnepanelen merk je daar weinig van.

Vergeet niet dat warmtepompen net als CVís ook na ca 15 jaar aan vervanging toe zijn of er blijkt een andere ontwikkeling voor warmtevoorziening, dan is de winst voor je portemonnee en milieu om allerlei redenen al snel in rook opgegaan. Wellicht zijn de huidige ideeŽn over energietransitie voor het merendeel onhaalbaar en komen er nieuwe ontwikkelingen of sterft de helft van wereld aan een of andere ziekte. Te weten, in de atmosfeer zijn er twee belangrijke soorten broeikasgassen, waterdamp (H2O(g) ca70% en ca 23% kooldioxide (CO2) waarvan ca 97% al natuurlijk aanwezig is door onder andere uitstoot mens en dier, elk goed voor ca 1kg per dag en andere natuurlijke processen. Verder wordt aangenomen,

De EXTRA industriŽle uitstoot van CO2 (ca 1,5%) wordt aangenomen de oorzaak te zijn van de opwarming van de aarde. Het is puur een aanname en is berekent middels modellen, deels misschien waar, maar het blijft een dilemma voor wetenschappers die elk een mening hebben. Wellicht zijn talloze mondiale processen van invloed, oceanen, vulkanen etc, maar ook complexe processen binnen ons zonnestelsel spelen een rol in de ontwikkeling van de aarde. Voor meer info zie: https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uitleg/broeikasgas-waterdamp Wie het weet mag het zeggen. Dat we met de aarde uiterst verantwoord moeten omgaan is duidelijk.

Vervuiling en oorlogen moet zo veel mogelijk worden vermeden. Test diepgaand de invloed van nieuwe ontwikkelingen alvorens over te gaan tot grootschalige implementatie en doe dit vooral niet te haastig. Uit het verleden is gebleken, dat lang niet alle ontwikkelingen even goed uitpakken. Denk aan de gasboringen in Groningen, het vervoer en het oppompen van olie, de productie van kernenergie. Denk aan de gevolgen van het lukraak implementeren van windturbines, zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch rijden en noem maar op. Over de recycling en beschikbaarheid grondstoffen en infrastructuur wordt onvoldoende nagedacht.

De wereldbevolking is toegenomen van ca 1.6 Mrd rond 1900 tot ruim 7 Mrd anno 2021. Mogelijk door verbetering van medicatie, leefgewoonten en zorg voor mens en dier. Thans blijkt er nog ruim voldoende traditionele energie aanwezig te zijn waarmee verantwoord moet worden omgegaan. Gezocht moet worden naar nieuwe ontwikkelingen om de bevolking te voorzien van de onstuitbare hunkering naar energie en verspilling van grondstoffen. Ik ga er niet van uit dat de leefbaarheid op de aarde door toedoen van de mensheid binnen ťťn generatie zal eindigen door simpel een draai te geven aan een CO2 knop of massaal warmtepompen moeten gaan installeren. Volgens de wetenschap zal de aarde nog miljoenen jaren doordraaien, maar hoelang het klimaat leefbaar zal zijn is onbekend, wellicht zal er eerder een eind komen aan de mensheid, gelijk aan het plots uitsterven van de dinosaurussen.

Linquenda, aan alles komt een eind.